Elődeink fejfájás, álmatlanság ellen, sebek borogatására használták.
Magas az ásványi anyag (kálium-, kalcium-, nátrium-, magnézium-, vas- és foszfor-), illetve vitamintartalma (A, B, C, K és E).
Kéntartalmú vegyületei elősegítik a szervezet méregtelenítési folyamatait. Vas- és növényi színanyag tartalma serkenti a vérképzést. Előnyös hatású csontrendszerünkre és a szív működésére.
A vöröskáposzta festékanyaga, az antocián kiváló antioxidáns.
Gátolja a vérrögök képződését, gyulladásgátló hatású, és gátolja egyes baktériumok szaporodását.
A vöröskáposzta több rostot és C-vitamint tartalmaz, mint a zöld. Ásványi anyag tartalma is magasabb: több benne a kalcium, a vas és a kálium.
Vetés: egész évben. Egy tányér csíra előállításához 1 evőkanál magot használunk.
A csírázáshoz szükséges hőmérséklet: 20 C fok.
Öntözés: naponta kétszer.
Csírázási idő: 7 nap