A B-vitaminok családjába tartozó folát az ételekben természetesen előforduló vitamin. A folsav szervezet számára közvetlenül nem hasznosítható, ahhoz, hogy a test számára hasznosítható forma legyen belőle a szervezetben átalakítás szükséges. Sajnos nem mindenkinek a szervezete tudja átalakítani. Ahhoz hogy a folsav foláttá alakuljon több enzimnek kell közreműködnie. Ezért, ha van rá mód, akkor érdemes inkább folátot pótolni, annak is a leghatékonyabb formája ez az 5-metil-tetrahidrofolát (5-MTHF).
A folát:
A terhesség alatt részt vesz az anyai szövetek növekedésében.
Részt vesz a normál aminosav-szintézisben.
Hozzájárul a normál vérképződéshez.
Hozzájárul a normál homocisztein-anyagcseréhez
Hozzájárul a normál pszichológiai funkció fenntartásához.
Hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez.
Hozzájárul a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez.
Szerepet játszik a sejtosztódásban.
A várandósság az egyik legizgalmasabb időszak egy nő életében. A magzati fejlődés során különösen fontos az anya megfelelő folsav/folát ellátottsága (legfőképpen a terhesség első trimeszterében).
Érdemes lehet már a fogamzást megelőzően legalább egy hónapig, majd az első trimeszter alatt végig és a fogamzást követően három hónapig megfelelő módon pótolni.