A K vitamin szerepet játszik a normál véralvadási folyamatokban, és részt vesz az egészséges csontszerkezet kialakításában.
A K-vitaminnak 2 ismertebb típusa a K1 (a zöld növényekben található) és a K2 (főként az állati eredetű élelmiszerekben van jelen).
A K2-vitamin előállítható mesterségesen (menaquinon),és előállítható természetes formában natto-ból (menaquinon-7).
Tehát a natto-ból kivont, természetes Menaquinon-7 a K2-vitamin legjobban hasznosuló formája.
A K-vitamin a zsírban oldódó vitaminok közé tartozik, bár ennek ellenére nem raktározódik hosszú ideig a szervezetben.
A K2-vitamin előnyösen hat a csontképző folyamatra a következő módon: a kalciumot a csontokba egy oszteokalcin nevű fehérje építi be. Az oszteokalcin K-vitamin függő fehérje. Ez azt jelenti, hogy a megfelelő működéséhez K2-vitaminra van szüksége. A K2-vitamin aktiválja az oszteokalcint, amely aktivált állapotban képes a kalciumot a csontszerkezetbe beépíteni.
A hosszú távon fennálló K-vitamin hiány kalcium vesztéshez és a csont minőségének romlásához vezethet.
Mivel az emberi szervezet maga is termeli a K-vitamint (a bélbaktériumok állítják elő a K2-vitamint és a vegyes táplálkozással bevihető a K1-vitamin),és ezek körülbelül 50-50%-ban fedezik is az ember K-vitamin szükségletét, így csak hiányállapot esetén ajánlott kiegészítőket használni. Hiányállapot lehet például a nyílt, nehezen gyógyuló sebek, bélgyulladással járó betegség, vagy erős antibiotikumos kezelés után, mivel ilyenkor a barátságos bélbaktériumok zöme elpusztul.
természetes K2 vitamin – MK7
100 mcg / 30 db lágyzselatin kapszula