Ettől sárga a sárgarépa
Az A-vitamin, illetve előanyaga, “elővitaminja”, igen fontos tápanyag. A béta-karotin a karotinoidok egy fajtája. A karotinoidok zsírban oldódó növényi vegyületek, amelyet a növények termelnek annak érdekében, hogy megvédjék magukat a szabad gyökök károsító hatásától.
Egy narancssárga színű pigment (növényi színanyag), aminek fontos szerepe van a fotoszintésben. Ez a növényi vegyület adja a sárgarépa illetve a többi narancssárga zöldség és gyümölcs narancssárga színét.
A természetben több, mint 600 karotinoid található, ám ebből a nyugati ember konyhájában talán csak 50 szerepel, és még ebből az ötvenből is csak 14 található a vérben, amely felszívódott az emésztés során. A legfőbb étkezési karotin a béta-karotin és az alfa-karotin (amelyek a sárgarépában találhatók), a lutein (a kelkáposztában, a brokkoliban és a spenótban), valamint a likopen (a paradicsomban).
A béta-karotin a karotionidok nagyobb csoportjába tartozik, amely a legkülönfélébb gyümölcsökben és zöldségekben megtalálható. Ez alapján az egészséges táplálkozással – melynek alapja a sok zöldség és gyümölcs fogyasztása – megfelelő mennyiséget juttatunk a szervezetünkbe, így nincs szükség különféle béta-karotin kiegészítő beszerzésére, hanem a napi táplálkozással már fel is tudjuk készíteni bőrünket a káros sugarakra.
Ez az anyag az A-vitamin elővitaminja. Az egészséges szervezetünk képes ebből előállítani A-vitamint mégpedig pontosan annyit, amennyire szüksége van.
Mielőtt nyaralni indulnál, érdemes lenne beszerezni a saját adagodat ebből, vagy egyéb karotin tartalmú kiegészítőből mert kell egy-két hét, mire a védelem kialakul!
Miért fontos az A-vitamin?
Az A-vitamin részt vesz megfelelő a normál vasanyagcserében.
Az A-vitamin hozzájárul az immunrendszer, a bőr és a látás normál állapotának fenntartásához.
Az A-vitamin szerepet játszik a sejtek differenciálódásában (elkülönülésében).