A chiamag (azték zsálya)Dél-Amerikából származik, ahol a Maják és az Aztékok használták a jobb fizikai és mentális állóképesség elérése érdekében. Maga a “chia” szó a Maja nyelvben energiát jelent, ami nem is meglepő, ha csak azt tudjuk, hogy milyen hatalmas a tápértéke.
Miért fogyasszunk rendszeresen chia magot?
Az azték zsálya egy teljes értékű fehérjeforrás. Valójában kétszer-háromszor annyi proteint tartalmaz, mint más gabonák.
Kitűnő rostforrás. Remek vastagbél tisztító. Ténylegesen kipucolja az emésztőrendszert, így több értékes tápanyagot tud felszívni a szervezet, míg a hulladék kikerül az emésztőrendszerből. A chia fogyasztásával könnyebb lehet a fogyás is, mivel az élelmiszer ízének megváltoztatása nélkül juttat több tápanyagot a szervezetbe. Mivel a szénhidrátok felszívódását lassítja, ezért hamar úgy érezheti, hogy megtelt. A magok kitisztítják a régi “szemetet” a belekből, így méregtelenítve fogyhat.
Javítja a fizikai állóképességet, segít megőrizni a szervezet hidratáltságát és a kiegyensúlyozott elektrolitokat, így tökéletes étel sportolók számára is.
Ezek az apró magvak tele vannak kalciummal, tartalmaznak még bórt. A bór egy olyan nyomelem, amely segít a kalciumot beépíteni a csontokba.
5 x több vasat tartalmaz, mint a spenót, amelyre nagy szükség van ahhoz, hogy az oxigén a tüdőből a szervekbe és izmokba jusson.
10 x több omega-3-at tartalmaz, mint a lazac.
9 x több antioxidánst tartalmaz, mint a narancs.
5 x több kalciumot tartalmaz, mint a te.
3 x több elemi rostot tartalmaz, mint a korpa.