Összetevők: fekete szezámmag
A fekete szezámmag (Sesamum indicum L) hasonló az ismertebb fehér szezámmaghoz. A fekete szezámmag és a barna (arany) szezámmag nem hántolt, míg a fehér színű szezámmag hántolt. A világosabb színű szezámmagot inkább Nyugat és Közel Keleten használják, míg a fekete szezámmag a távol keleten népszerűbb. A fekete és a fehér szezámmag együtt is használhatók az ételek vonzó színfoltjaként. A szezámmag gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, valamint számos előnyös egészségügyi hatásuk van.
A fekete szezámmag kb. 60százalékkal több kalciumot tartalmaz, mint a hántolt (fehér) szezámmag.
A szezámmag származási helye valószínűleg India. A híres „Szezám tárulj“ mondás, onnan származik, mikor a megérett szezámmag szétpattan. Afrikában a szezámmagot „benne“-nek hívják és egyaránt használják magára a magra és a belőle készült olajra is. A szezámmag több ezer éve létezik, sőt mondják azt is, hogy amikor az istenek a világot teremtették szezám bort ittak.
A fekete szezámmagnak ízletesebb és erősebb aromája van, mint a fehér vagy barna szezámmagnak.. A pirított fekete szezámmagban felszabadulnak az értékes anyagok, valamint az íze is jellegzetesebb. Olajtartalma magas 40%-60% között van. A belőle készült olajnak jellegzetes íze van, gazdag antioxidánsokban, ami által hosszabb az eltarthatósági ideje. A magok is hosszú ideig eltarthatók és tovább ellenállnak az avasodásnak. Magas a fehérjetartalmuk is 35%-50% között van.
Tápanyagtartalom (100g-ban):
Energia: 2450 kJ / 575 kcal
Fehérje: 20 g
Szénhidrát: 23 g
Zsír: 48 g
Ásványi anyagok, vitaminok:
Kalcium: 975 mg
Béta karotin: 5 mcg
Réz: 4,082 mg
Egyszeresen telítetlen zsírsavak: 18,759 g
Többszörösen telítetlen zsírsavak: 21,773 g
Telített zsírsavak: 6,957 g
Folsav: 97 mcg
Glutaminsav: 3,955 g
Vas : 14,55 mg
Magnézium: 351 mg
Mangán: 2.460 mg
Niacin: 4,515 mg
Foszfor : 629 mg
Kálium: 468 mg
Szelén: 5.7 mcg
E-vitamin (alfa - tokoferol): 0,25 mg
Cink: 7.75 mg