A dióolaj az egyik legértékesebb hidegen sajtolt olajunk. Többszörösen gazdag a telítetlen zsírsavakban, ezért fogyasztása különösen javasolt érelmeszesedés megelőzésében. Jótékony hatással van a szívre, valamint a vérkeringésre. A dióolaj linolsav- tartalma erősítheti az immunrendszert. A benne lévő B-vitamin és lecitin tartalma miatt segít az összpontosításban, valamint serkenti az agyat. A koncentrációs zavarokkal küzdő gyermekeknél is alkalmazható. A dióolaj rendszeres használata csökkenti a magas koleszterinszintet, vérrögképződést és a trombózisveszélyt.
Kozmetikai szerként is alkalmazható:
- kiszáradt, berepedt ajakra gyógyító balzsamként
- pótolja a bőrből hiányzó vitamint és zsiradékot
- bőrirritációk esetén is használható
Mire használhatjuk még a dióolajat?
A dióolajjal sokféle mártást, salátát és ételt ízesíthetünk. Salátákhoz, burgonyákhoz, palacsintákhoz és piskótákhoz is használhatjuk. A roston sült húsoknak pikáns ízt ad. Ne a sütéshez, hanem az utólagos ízesítéshez használjuk!